Collage Stage

To dage med mange spændende live-seminarer om bæredygtig transport.

eComExpo er måske det største mødested for dem, der vil vide mere om bæredygtig transport. Udover udstillere og mulighed for at prøvekøre elbiler af enhver art, er der her et kæmpe sceneprogram. Mange seminarer med foredrag om alt fra brintgas og megawatt-opladning til droneleverancer.
Hvilke seminarer vil du absolut ikke gå glip af?

Moderatorer i løbet af de to dage

Lene Johansen

Lene er bedst kendt som studievært på DR – bl.a. mange år på TV-Avisen og Deadline og har stor erfaring som moderator. Hun er uddannet journalist med flere end tyve års erfaring fra radio, tv og den skrevne presse – både aviser og magasiner. Lene skriver desuden bøger, holder foredrag og underviser.

Nynne Bjerre Christensen

Nynne er journalist og hyppigt anvendt moderator. Hun har arbejdet som freelancer i en årrække for blandt andet Månedsbladet PRESS, Europa Kommissionen og Berlingske Tidende. I perioden fra 2005 til 2017 var hun vært på DR2’s nyhedsmagasin Deadline 2230.

Torsdag den 26. oktober

Kl 09:30
Har vi fundet løsningen til grøn omstilling af den danske vejtransport?
 – åbningsdebat

Omstillingen til grønne personbiler går rigtig godt. EU-krav og sikre rammevilkår herhjemme har til sammen givet et godt udgangspunkt for det grønne bilsalg, men kan vi gå hele vejen eller er der store bump forude?Og hvad med den tunge vejtransport? Kan den lade sig inspirere af den grønne omstilling af personbilerne, eller er det helt andre virkemidler, vi skal tage i brug? Er el-teknologien også her vinderen, eller vil vi se flere forskellige teknologier og virkemidler vinde i samarbejde?

Medvirkende:
Thomas Jensen (MF, S)medlem afTransportudvalget
Line Ervolder, formand for Klima- og Miljøudvalget (C) i Region Hovedstaden

Thomas Møller Sørensen, direktør Bilbranchen – en del af DI
Jacob Stahl Otte, direktør Drivkraft Danmark

 

 

Kl 10:15
Guide om etablering af ladeinfrastruktur på arbejdspladser 

For at udnytte elnettet bedst muligt, er det vigtigt at elbiler oplades, når der er mindst efterspørgsel på strøm – nemlig uden for det man kalder ”kogespidsen”. Strømmen er billigst og ofte også grønnest om natten og i dagtimerne. Få viden om hvilke data du skal bruge for at komme i gang med at etablere opladning til flåden og medarbejderne, økonomien ved forskellige ejerforhold, gode råd til krav i forbindelse med indhentning af tilbud og regler for offentlige og private arbejdspladser mht. indtjening på strøm. 

Medvirkende:
Sebastian Ovesen, Mobility and traffic Planner, Rambøll Smart Mobility.

Medvirkende:
Michael Sparlund, e-mobility sales engineer, Volvo Trucks
Christian Elleby, Supply Chain & Procurement Director, Unicon

 

Kl 10:35
Hvor har den lille pakke-, taxivognmand eller håndværkeren behov for at lade? 

En væsentlig udfordring for professionelle brugere af elektriske køretøjer til vare-, service- og erhvervstransport, er hvis de har bopæl uden nærliggende opladningsmulighed. Copenhagen Electric har sammen med COWI udarbejdet en analyse, der viser hvor der skal etableres ladestandere for at hjælpe den grønne omstilling af den urbane service- og erhvervstransport på vej.  

Medvirkende:
Ole Kveiborg, Market Director, COWI.

 

Kl 10:45
Jeudan’s konvertering til El-varebiler

Oplæg om Jeudans omstillingen af egen flåde. Herunder fordele og ulemper ved omstillingen, forskellige køretøjer, hensyn til opladning hos virksomhed og hjemme. Og TCO i forhold til egen drift. 

Medvirkende: Tore Jensen, Indkøb og Logistikchef, Jeudan.

 

Kl 11:05
Erhvervstransportens last mile

Region Hovedstaden fortæller om erfaringer med at transporterer blodprøver og medicin mellem praktiserende læger og hospitalslaboratorier. 

Medvirkende:
Toke Synnestvedt, teamleder Center for Ejendomme, Region Hovedstadens bygnings- og ejendomsstyrelse.

 

Kl 11:15
Ruteoptimering med kunstig intelligens og ladcykler

Eksperter estimerer, at over halvdelen af klodens tætbefolkede byområders last mile-leveringer kan udføres af ladcykler, især når de kombineres med en effektiv mikro-hub infrastruktur. Studier viser, at ladcykler kan være helt op til 60% mere effektive end varebiler. Kom og hør hvordan Larry vs. Harry – en førende dansk producent af ladcykler – i samarbejde med teknologivirksomheden Kale AI har udviklet en avanceret teknologi skræddersyet til at styrke operatører af ladcykler over hele verden.

Medvirkende:
Claus Nordahl, COO, Larry vs Harry
 
Kl 11:35

Erfaringer og markedsstatus for non-road maskiner

Copenhagen Electrics præsenterer sin rapport om non-road maskiner. Hvad er tilgængeligt på markedet? Hvad er økonomien i at anvende dem? Og hvad er gældende regulering på området? Indslaget byder også på en række konkrete eksempler på byggeprojekter i Danmark, Norge og EU, hvor elektriske non-road maskiner har været anvendt samt en estimering af potentialet i at kunne elektrificere maskinparken på byggepladser i Danmark.

Medvirkende:
Kathrine Fjendbo Jørgensen, Program manager, CPH Electric / Region Hovedstaden.

 

Kl 11:45.
Hvordan understøtter Region Hovedstaden den grønne omstilling af erhvervstransporten – 10 min. 

Region Hovedstaden præsenterer sit arbejde med udrulning af ladeinfrastruktur på regionens egen matrikler. Indslaget byder på tanker og vurderinger af hvilke type ladeinfrastruktur og parkeringsforhold gør sig gældende for at sikre fossilfri transport i og omkring hospitalerne.

Medvirkende:
Jesper Lauritsen, Fagleder, Region Hovedstaden, Center for Ejendomme

 

Kl 12:00
Intelligent Electric Mobility – More Plugs For Trucks

What are the future outlooks for the electrification of transportation and why do we need to rethink the charging of trucks? Learn aboutmarket trends and howindustry-leadingcompanies in the Nordics areelectrifyingtheirfleets with Kempower’smodularscalable, and dynamiccharging solutions and cloud-basedcharging management.

Speaker:
Erik Kanerva, Sales Director, North EuropeKempower

 

 

Kl 13:00
Erfaringer med drift af ellastbil i egen virksomhed – Total Cost of Ownership og Life Cycle Analysis for tunge køretøjer 

Copenhagen Electric deler sine erfaringer med indkøb og drift af Region Hovedstadens første ellastbil. I forbindelse med processen har de udarbejdet to relevante og konkrete værktøjer, som du frit kan benytte: TCO-værktøjet gør det nemmere at forstå totaløkonomien ved el-lastbiler. Hvilke forventingerer kan man have til anskaffelsespris, pris på drivmiddel, øvrige drift- og serviceudgifter, vejafgift mm.? LCA-værktøjet gør det muligt at se hvilket drivmiddel, der har det laveste klimaaftryk per kørt km for lastbiler på hhv. 12 og 40 tons samt rutebusser. Værktøjet tager også højde for produktion af karosseri, batterier og brinttanke.

Medvirkende:
Lucas Perkild, Konsulent, Copenhagen Electric, Region Hovedstaden

 

Kl 13:20
Potentialet for elektrificering af lastbiler i Danmark og EU

Der er mange innovative løsninger til den grønne omstilling af den tunge transport, men hvordan sikrer vi bedst en emissionsfri transportsektor?

Medvirkende:
Daria Rivin, Klima- og Transportrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling

 

Kl 13:35
Any Truck, All Electric 

Volvo viser, hvilke transportbehov i dag kan løses med ellastbiler, og giver eksempler på konkrete danske cases. Unicon er elektrisk first mover på verdensplan indenfor betonbranchen og fortæller om deres rejse med at introducere elektriske betonbiler, hvilket kræver et stort udviklingssamarbejde med bl.a. Volvo for at have de rigtige biler til rådighed. 

Medvirkende:
Michael Sparlund, e-mobility sales engineer, Volvo Trucks
Christian Elleby, Supply Chain & Procurement Director, Unicon

 

Kl 13:55
Hvor fungerer el-lastbiler og hvordan ser økonomien ud?

Eksempler på danske Scania el-lastbiler der er sat i drift og herunder ladeløsninger leveret af Scania. Eksempler på rækkeviddeberegning, ladebehov og batterilevetid ved forskellige typiske danske lastbiltransporter og økonomien forbundet med at sætte en el-lastbil i drift.

Medvirkende:
Michael Rasmussen, Salgschef i Scania
Anton Freiesleben, Salgsdirektør i Scania

 

Kl 14:15
Sådan skaber vi ladeinfrastrukturen til ellastbilerne – debat 

Ladestandere skyder op i raketfart rundt omkring i landet til personbilerne. Men hvordan får vi skabt ladeinfrastrukturen, så diesellastbilerne også kan komme over på el? Lastbilerne skal både være til at betale for vognmændene og opladningen skal være nem. Hvordan støtter vi udviklingen, så der er lige konkurrencevilkår, tilslutning til tiden og vi samtidig udnytter den eksisterende infrastruktur? Alle disse spørgsmål debatteres i denne debat.

Medvirkende: 
Henrik Dehn – ansvarlige for E-mobilitet til den tunge Transport, OK AMBA
Michael Sparlund, e-mobility sales engineer, Volvo Trucks
Søren Büchmann Petersen, chefkonsulent i DTL
Jeppe Hartmann, politisk chef i Drivkraft Danmark
Daria Rivin, Klima- og Transportrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling

 

Kl 15:15
Nye vognmænd på el starter her! 

Få en trin-for-trin guide til opladning af tunge transportmidler og sikring af en skalerbar løsning. På strømskolen forklarer vi de mange nye ord og viser ekslempler på, hvordan andre er lykkedes med at skifte til eltransport.

Medvirkende: 
Jan Darville, installatør og specialist i infrastruktur til eltransport, adm. direktør i GodEnergi A/S 

 

Fredag ​​den 27. oktober

Kl 09:30
Grøn omstilling af luftfarten?

Hvor langt kan vi komme med at nedbringe luftfartens klimabelastning og hvad skal der til?

Medvirkende:
Jeppe Juul, seniorrådgiver klima og transport, Rådet for Grøn omstilling

Kl 10:00
Sådan arbejder Kalundborg Refinery mod grønnere flybrændstoffer

Sustainable Aviation Fuel (SAF) vil spille en hovedrolle i de-karboniseringen af flyindustrien, men det vil sandsynligvis tage længere tid, før alle brikker er på plads, og det er klart i storskala. I mellemtiden har vi mulighed for at gøre noget seriøst ved flyvningens indvirkning på klimaet ved at reducere mængden af aromater i konventionelt flybrændstof. Kalundborg Refinery vil i dette oplæg fortælle om, hvordan de arbejder med den omstilling.

Medvirkende:
Niels Bech, Director Business Development, Kalundborg Refinery

Kl 10:45
11 måder at reducere flyets klimabelastning

Luftfarten er en blandt flere klimasyndere! Det har branchen erkendt for længst, og i de senere år er lovgiverne også begyndt at reagere. SÅ, hvad er løsningerne hvis luftfarten skal blive klimamæssig bæredygtig? Løsningerne findes – inklusiv el- og brintfly for bare at nævne et par fokusområder for NISA og det europæiske ALIGHT-projekt. I dette indlæg præsenteres en række muligheder der på sigt kan gøre luftfarten bæredygtig. 

Medvirkende:
Martin Porsgaard, daglig leder af NISA, Nordic Initiative for Sustainable Aviation og arbejdspakkeleder i ALIGHT

Kl 11:15
Den grønne omstilling af shippingindustrien er i gang!  

Dekarbonisering af shippingindustrien er en vigtig milepæl i den grønne omstilling af transporten. For nylig blev der skrevet verdenshistorie, da Mærsk søsætte verdens første containerskib, der kan sejle på grøn metanol. Mærsk har de næste 25 metanoldrevne skibe i ordre, som allerede fra 2027 bidrage til en grønnere shippingindustri. European Energy har samtidig begivet sig ud på en rejse for at levere de grønne brændstoffer, der vil bringe skibsfarten mod nul-emission. I denne debat vil European Energy og Mærsk sammen med Rådet for Grøn Omstilling diskutere, hvad der skal til for at sejle skibene i en grønnere retning.

Medvirkende:
Mathias Aarup Berg, Head of Regulatory Affairs, European Energy
Sanne Henriksen, Head of Decarbonization, Regulatory and Public Affairs hos Mærsk
Jeppe Juul, Seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling

 

Kl 12:00
Fast Charging for Leisure and Commercial Vessels  – The Electrification of Marinas

The popularity of electric boats and vessels is on the rise and e-boats have opened a new chapter for green solutions on the sea. With the rise of e-boats, there is also a growing demand for marine infrastructure development. Now is the time to dive in and see how to power forward the electrification of boats with fast charging solutions. 

Speaker:
Jesse Makkonen, Segment Owner, Marine and Ports, Kempower

Kl 13:00
Podcasten ’De 29 procent’ live med Mads Rørvig, Karsten Lauritzen og ordstyrer Lars Trier Mogensen

Lars Trier Mogensen sørger for en underholdende debat og dybdegående samtale, når Karsten Lauritzen og Mads Rørvig diskuterer den grønne omstilling af transportsektoren. Du har mulighed for at stille spørgsmål undervejs. 

Medvirkende:
Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport
Mads Rørvig, Adm. direktør i De Danske Bilimportører 
Lars Trier Mogensen, politisk kommentator, forfatter og vært på ”Guld og grønne skove” på P1

Kl 14:00
Optimering af ladeinfrastruktur til tung transport

Omstillingen af den tunge transport og flåder landet over er i fuld gang. Men hvordan sikrer vi at omstillingen sker mest bæredygtigt, intelligent og omkostningseffektivt? Hvilke finansieringsmuligheder findes? Hvordan sikrer vi, at opladning er enkel og pålidelig, og at der altid er strøm nok, når elnettet belastes? Spirii tager dig igennem de nyeste energi- og ladeteknologier, som Plug and Charge, frekvensregulering og avanceret lastbalancering, der netop sikrer et effektivt og smart ladenetværk. Derudover deler Spirii opskriften på hvordan man etablerer man en solid kommerciel forretning og skubber omstillingen godt i gang ved at dele ladenetværket med andre flåder. 

Medvirkende:
Tore Harritshøj, Co-founder og CEO i Spirii

Kl 14:30
Hvad kan vi allerede i dag med el-lastbiler, hvordan virker det i praksis – og hvad sker der i løbet af de næste par år?

Mikael Voigt fra Hessel Trucks fortæller om nuværende portefølje med eksempler fra danske kunder og slutter af med en udsigt til hvilke produkter, der udbygges med indenfor det næste års tid. Michael Mertov, vognmanden, fortæller om hvordan brugen foregår i praksis. 

Medvirkende:
Mikael Voigt, eMobility & PR manager i Hessel Trucks
Michael Mertov, driftsdirektør i fragt- og vognmandsforretningen Peder Olsen & søn

Kl 15:15
Nye vognmænd på el starter her!

Få en trin-for-trin guide til opladning af tunge transportmidler og sikring af en skalerbar løsning. På strømskolen forklarer vi de mange nye ord og viser ekslempler på, hvordan andre er lykkedes med at skifte til eltransport.

Medvirkende: 
Jan Darville, installatør og specialist i infrastruktur til eltransport, adm. direktør i GodEnergi A/S